You are currently viewing U petak sergija za pomoć narodu Republike Turske i Sirije nastradalom u zemljotresu
U petak sergija za pomoć narodu Republike Turske i Sirije nastradalom u zemljotresu

U petak sergija za pomoć narodu Republike Turske i Sirije nastradalom u zemljotresu

Islamska zajednica će nakon džuma-namaza u petak, 10. februara, u svim džamijama u domovini i dijaspori organizirati sergiju za pomoć narodu Republike Turske i Sirije nastradalom u zemljotresu.

– Prikupljena sredstva poslužit će kao interventna pomoć nastradalom stanovništvu i saniranju posljedica zemljotresa – saopćila je Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice.

Istog dana, hatibi će uputiti poruku saosjećanja i solidarnosti s braćom i sestrama iz bratskih zemalja Turske i Sirije, koji ovih dana prolaze kroz teške nedaće i iskušenja.

– Ovih dana s dubokim bolom i zabrinutošću gledamo prizore razornih zemljotresa koji su pogodili Republiku Tursku i Siriju. Tragedija ovih razmjera nije zapamćena niti zabilježena u novijoj povijesti. Broj poginulih u dva razorna potresa povećava se iz sata u sat, a deseci hiljada ljudi su ozlijeđeni. Potresi su za sobom ostavili na hiljade stradalnika bez krova nad glavom. Sa zemljom su sravnjeni čitavi stambeni blokovi, uništeni su komunalna infrastruktura i saobraćajnice. I dalje traje velika akcija spašavanja, a hladno vrijeme ometa spasioce u potrazi za preživjelima. Ove zemlje potresla je najveća prirodna katastrofa u posljednjih sto godina, a zbog razornih zemljotresa u Republici Turskoj je proglašena sedmodnevna žalost – dodaje se u saopćenju, koje prenosi Agencija MINA.

Prema posljednjim podacima, oko 9.000 osoba je poginulo, a oko 50.000 povrijeđeno u Turskoj, dok je u susjednoj Siriji život izgubilo najmanje 2.600 osoba, a oko 5.000 je povrijeđeno.

(Preporod.info)